Всичко за „Часът на Земята“

На дата 29 март, 2014 година от 8:30 вечерно време ще стартира Часът на Земята.

Това е акция, която се прави в световен мащаб и се спазва вече в продължение на седем години. Самият й старт започва през 2007 г.

Докато трае Часът на Земята, хора по цялото земно кълбо изгасяват осветлението в домовете си в продължение на един час, а по затъмнените сгради се прави призив за устойчиво бъдеще.

Стартът и за първи път Часът на Земята е започнал през 2007 г. Само за няколко години инициативата се пренася в глобалното общество и нейната главна цел е да представи ангажираността на хората към екологични глобални проблеми. Всяко едно включване на всеки гражданин на планетата е от значение, защото ежедневно биват разходвани милиарди киловати електрическа енергия. Само през 2013 г. в кампанията са взели участие над 7000 града и над 150 страни от целия свят.

Така например за Часът на Земята 2013, генерален център са Обединените нации Бан Ки-Муун, които вземат участие срещу глобалното затопляне. Според тях всеки има своята принос и роля, с които се стреми да осигури политическата воля и да допринесе с решения, както и се очаква от младото общество да допринесе с мобилизиране спрямо глобални действия.

У нас в България в Часът на Земята през 2013 взеха участие огромен брой градове и общини, като всяка от тях организира 20 различни събития. С годините участниците стават все по-многобройни, а събитията все по-грандиозни.

Днес преди предстоящото събитие Часът на Земята се очаква да участват над 40 броя знакови сгради, общини и институции, разположени на територията на страната,

Тази вечер в поредния „Час на Земята“, всеки може да стане част от инициативата за изгасване на светлините за един час и да бъде съпричастност с проблемите на планетата, в опит за пестене на природни ресурси и разпространение на зелени инициативи.

Сред един от важните неща, които мотивират хората все повече да вземат участие в Часът на Земята, е апелът, който отправят WWF, а той призовава хората от различни краища на света да се включат в проекти от спасяване на леопардите в Русия, събиране на средства за традиционните рибарски общности във Филипините, опазване на гори и подкрепа за местни общности в Мадагаскар и устойчивото потребление на морски ресурси.